Hollanda ile Türkiye Arasındaki Gerilimin Sebebi

- 12 Mart 2017

Türkiye, yoğun kampanyaların yürütüldüğü hareketli bir referandum sürecinden geçiyor. 16 Nisan 2017’de milyonlarca Türk vatandaşı anayasa değişikliği için referandumda oy kullanacak. Zaten terör saldırıları, ekonomik sorunlar, döviz kurlarının yükselişi ve darbe gibi zor dönemlerden geçen Türk halkı bir de tartışmalı bir anayasa değişikliği için bir seçim yapmak zorunda.

Türkiye içinde durum oldukça gerginken referandum anketleriyse farklı sonuçlar öngörse de “Evet” ile “Hayır” oyları aşağı yukarı aynı görünüyor. Yani kıyasıya bir mücadele söz konusu. Aynı şekilde Türk hükumetinin son günlerde gerginlik yaşadığı Hollanda hükumeti için de durumlar oldukça karışık.

Türkiye, Referandum Hazırlığı Yaparken Hollanda’nın Durumu

Hollanda 15 Mart 2017’de yani birkaç gün sonra seçime gidiyor. Üstelik anketler Hollanda’nın mevcut hükumetinin tekrar seçilemeyerek ırkçı ve Türk düşmanı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders tarafından kurulacağını gösteriyor. Yani Hollanda hükumeti eğer bir şeyler yapmazsa seçimleri kazanamayacak ve Geert Wilders önderliğindeki Özgürlük Partisi seçimleri kazanacak.

Hal böyle olunca ve Brexit ve Trump’ın zaferiyle birlikte batıda ırkçılık prim yapmaya başlayınca Hollanda hükumeti de çareyi Türklere karşı ayrımcılık yapmakta buldu. Türk hükumetinin ve bakanların Hollanda’ya giderek propaganda yapması Hollanda hükumeti için oy kaybı demek olduğundan Türk hükumetini bilgilendirerek ülkede propaganda yapılmasına şu dönemde izin verilmeyeceği belirtildi.

Hollanda ve Türkiye Hükumetleri Gerilimi Fırsata Çevirdi

Bu durum AKP iktidarı için de bir çeşit fırsata dönüştü. Avrupa’ya ve batılı devletlere karşı yapılan her kafa tutma her ters çıkış Türk halkı tarafından alkış aldığından AKP hükumeti Hollanda’nın bu uyarılarını ve ayrımcılığını fırsat olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı’nın Hollanda hükumetine Nazi demesi ve yapılan ayrımcılığa karşı gerilimi daha da arttıracak tepkiler vermesi Türk halkı tarafından olumlu karşılandı.

Özetle mevcut Hollanda hükumeti de Türk hükumeti de Hollanda – Türkiye geriliminden fayda sağladı. Olansa Hollanda’da yaşayan Türklere ve Türkiye’de yaşayıp Avrupa’ya seyahat etmeyi planlayanlara oldu.


Bir yanıt yazın