Sosyal Medyada Tutuklanmamak İçin Yapmamanız Gerekenler

- 6 Ocak 2017

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar veya yazdığı yazılar yüzünden tutuklandığı söylenen insanlar var. Bu olayların büyük bir kısmı gerçekten olmuş olaylar ancak yine de tedbirli olmakta fayda var zira sosyal medyada yer almak ve bir paylaşımda bulunmak oldukça kolay. Bu yüzden hemen hemen herkes farklı bir iddiada bulunabiliyor.

1 – Gerekli Olmadıkça Terörle İlgili Paylaşım Yapmayın

Birazdan aşağıda anlatacağım sebepler yüzünden tutuklanan insanların olması çok da anormal değil aslında zira ortada bir terör eylemi ve toplumun huzurunu bozan olaylar var. Ancak söz konusu tutuklu sayısı epey yüksek olunca bunların hepsinin gerçekten doğru suçlular olup olmadığını bilmek epey zorlaşıyor. Bu yüzden yapacağınız açıklama çok önemli ve zorunlu olmadıkça siz siz olun imalı bile olsa terör olaylarıyla veya örgütlerle ilgili açıklamalar yapmaktan kaçının.

Sosyal Medya Kaynaklı Gerçekleşen Tutuklamalar

5 Ocak 2017 tarihinde Erzurum’da bulunan bir sosyal medya kullanıcısı hesabından yaptığı PKK yanlısı paylaşımlar yüzünden önce gözaltına alınmış ve ardından evinde yapılan incelemeler sonucundaysa terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanmış.

TRT’nin Sosyal medyada terör propagandasına tutuklama şeklinde haber yaptığı bu olayla ilgili haberin detaylarını inceleyebilirsiniz.

Yani her ne kadar bazı yalan haberler ortalıkta dolaşıyor olsa da gerçekten tutuklanan insanlar da var. Yukarıdaki haberi inceleyince aslında olayın sosyal medyada paylaşım yapmakla pek de ilgisi olmadığı anlaşılıyor. Olay aslında terör örgütünü desteklemekle ilgili. Sosyal medya burada sadece kişinin görüşü hakkında fikir edinilmesi ve olayın daha derinlemesine incelenmesine imkan tanıyor.

Sosyal Medya Aracılığıyla 1.729 Kişi Tutuklanmış

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamaya bakınca bu olayın aslında pek de nadir yaşanmadığı daha iyi anlaşılıyor.

Bakan Süleyman Soylu,

“Sosyal medyada son altı ayda örgüt propagandası yapan, milletimizin temel hassasiyetlerine dokunan, karşılıklı nefreti ortaya koymaya çalışan her kim varsa bunları savcılıklarımızla beraber takip ediyoruz. Bu konuda 3 bin 847 kişi hakkında işlem yapılmış ve bin 729’u da tutuklanmıştır”

şeklinde bir açıklamayı geçtiğimiz günlerde TBMM’de yapmış.

2 – Hükumetle veya Cumhurbaşkanıyla İlgili Ağır Eleştiri Yapmayın

Cumhurbaşkanına hakaret etmenin bir suç olması da oldukça doğal. Zira o da herkes gibi haklara sahip bir insan sonuçta. Ancak bir sözün hakaret olup olmadığına karar verirken çok ince bir çizgi vardır. Burada dikkat edilmesi gereken şey o kişiye zarar verebilecek nitelikte genel ahlak kurallarına aykırı sözlerin suç sayılmasıdır. Ancak kimi zaman eleştirinin dozunu kaçıranların da hakaret suçundan gözaltına alındığını görüyoruz. Ayrıca yine çok fazla insanın gözaltına alınması da suçun niteliğinin iyi değerlendirilip değerlendirilmedi konusunda insanı düşündürüyor.

Sosyal medyadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakarete tutuklama adıyla yayınlanan bir haber de Sputnik News’ten geliyor. Haberin içeriğine göre Emine E.H. adında Kars’ta bulunan bir vatandaş, önce İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınıyor ve sorgulamasının ardından çıkarıldığı mahkemede Cumhurbaşkanına hakaret suçundan tutuklanıyor.

Hakaretin içeriğini bilemediğimiz için konu hakkında fikir de belirtemiyoruz. Her ihtimale karşın yine de dikkatli olmakta ve ağır eleştiriler yapmamakta fayda var.

3 – Doğruluğundan Emin Olmadığınız Haberleri Paylaşmayın

Tüm bunların dışında aslında güzel bir şekilde uygulandığında oldukça faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konu daha var. Yalan haber yapmak gibi sosyal medyada yalan bir bilgiyi yaymak da suç. Halkı galeyana getirmek ve doğru olmayan bir bilgiyi yayarak insanları yanlış yönlendirmek büyük sorunlara sebep olabilecek şeyler.

Diğer yandan yalan haber yaymak ve üretmek suç olmasaydı bile topluma büyük zarar verdiğini aşağıdaki olaydan çok iyi anlıyoruz.

Sosyal Medyada Kimliği Paylaşılan Kırgız Genç: Reina Saldırısını Ben Yapmadım

Yılbaşı gecesi tüm Türkiye’yi üzen bir terör eylemiyle ilgili sosyal medyada pasaportu paylaşılan Kırgız turist Akhe Mashrapov da sosyal medyadaki yalan haberlerin kurbanı olmuştu. Neyse ki Akhe Mashrapov, gözaltına alındıktan sonra suçsuz olduğu kanıtlandı ve ülkesine sağ salim dönebildi. Ancak yalan bilginin ve haberin bu insanın linç edilmesine bile sebep olabileceğini hepimiz biliyoruz.

Özetle, sosyal medya kullanırken terörle ilgili hassas konularda, Cumhurbaşkanı veya parti liderleri gibi şahsiyetlerle ilgili yazdıklarınızın içeriğinde ve paylaşılan haberlerin doğruluğuna dikkat etmeniz çok önemli.


Bir yanıt yazın